18 de desembre 2007

Bon Nadal!




Religiós, no religiós? ...És curiós el Nadal, aquestes festes. És curiós tot el que envolta aquests dies i tot el que passa durant aquests dies.

El Nadal no deixa de ser una festa especial sigui quina sigui la teva manera de veure'l, perquè, segurament, és l'única etapa de l'any que no deixa indiferent a ningú.


Es tracta d'una festa ancenstral; molt més ancenstral del que ens pensem. Aquesta festa no neix amb el cristianisme, tot i que ara sigui una de les celebracions cristianes per antonomàsia, sinó que són unes dates de tradició pagana antiquíssimes. De fet, és l'emperador romà Constantí, el primer emperador cristià, qui sobre el segle IV es treu de la màniga la famosa data del 25 de desembre com el dia del naixement de Jesús; i ho fa així per fer-lo coincidir amb el dia del naixement de personatges mitològics com Baco i Mitras; déus reconeguts per tothom a l'ombra de l'imperi. Així, inventant-se que el cumple de Jesús era el mateix dia que el cumple de Baco i Mitras aconseguia que per un simple fenomen d'assimilació, la figura de Jesús quedés automàticament deificada a ulls del poble que poc a poc es va anar cirstianitzant.


Sigui com sigui, la parrafada aquesta vé a dir que el que ara anomenem Nadal, en directa referència a natal (Navidad = natividad), no és una festa cristiana, sinó que és una celebració que vé de molt abans referint-se al naixement d'antiquíssimes deitats. Són, per tant, unes dates que ja fa molts segles no deixen indiferent a ningú.

De fet, no cal tenir una activa vida espiritual per considerar que aquestes dates són especials. Moltíssima gent us dirà que odien el Nadal, que no els agraden les festes, que els deprimeix. Creieu que existeix alguna altra data al llarg de l'any que deprimeixi? potser hi ha algú que el deprimeixi...jo què sé...el 14 de juny? perquè el Nadal sí? És curiós, per això dic, que no deixa indiferent a ningú aquesta data. Sí, són uns dies especials; amb capacitat per deprimir i tot!

El Nadal s'ha convertit en la festa anual del consumisme compulsiu i irracional; la festa de l'àlmax, l'omeprazol i las sales de fruta Eno...i no és fantàstic? per què? per què tothom compra? per què la gent es fa regals? aquesta tradició també és pagana, per tant, hauria d'estar benagloriada per la gent que s'allunya de qualsevol fet religiós. Caram! englobem religió i consumisme...conceptes antagónics sobre el paper. Són dies especials, està clar..

El Nadal és la gran festa de la globalització. Sí, acabo de tenir un gran moment de lucidesa! Celebrem la globalització, la globalització irracional!


Posem un pessebre amb figuretes de fang que representen el naixement de Jesús, que no va ser per aquestes dates, però...és igual! i al costat hi posem un arbre en el que hi penjem boles, que penses: "què cony representa un arbre plè de boles? l'escombreta del WC després d'usar-la?". Però és igual, allà el tens, perquè diuen que als països nòrdics ho fan. No saps per què però compres coses inútils per gent que et comprarà coses inútils per el simple fet de que Baco i Mitras van nàixer, segons la mitologia romana, un 25 de desembre; i pel carrer trobes icones de la coca-cola (made in USA) que diuen "Ho, ho, ho", que no vol dir res en anglès ni en l'idioma de lapònia però que no sabem per què, ens transporta directament de nou a un pessebre, per cert, nevat, a palestina on el clima és mediterrani-semidesèrtic...però si nevat queda més maco, endavant!


Es posen llums al carrer per...per....per....per què coi es posen llums al carrer? per il·luminar les icones de la coca-cola que fan "Ho,ho,ho" ?


Sincerament, crec que aquestes dates tenen quelcom d'especial i, necessàriament, MOLT de màgic; perquè si no com s'explicaria que tot això es consideri normal? Alguna cosa flota en l'ambient que no detectem però que, d'alguna manera, ens transforma.


Malgrat tot, i per si no ha quedat clar, que consti que a mi, el Nadal, m'encanta!


Bon Nadal a tothom.

5 comentaris:

P ha dit...

Aquest post m'ha inspirat per a fer-ne un en El Llindar.

Anònim ha dit...

Doncs a mi no em sembla tant complicat d'entendre...Hi han bombetes per tot arreu xq els interessos economics que interfereixen en tot, fan que els botiguers paguin per que facin de reclam als possibles consumidors. així venen més. I xq comprem regals? En teoria per rememorar "el oro, incienso, y mirra" que li van regalar al nen Jesus..vale que avui dia aixó ha quedat tenyit un altre cop pel consumisme, xò la veritat és que a tothom li mola que li facin un regalet oi? així q per això continua la tradició..xq deprimeixen? Doncs també ho sap tothom...són festes que es celebren sempre en familia...sempre els mateixos...a no ser que algú falti, llavors en aquests dies que la rutina de la feina no t'omple tant el cervell i es deixa pas a altres aspectes i valors...doncs es nota més...NO sé no ho veig tan complicat ni dificil d'entendre...

Esther Sala ha dit...

Bé, a mi el Nadal ni fu ni fa, aquest precissament ni fa, però ja no és pel Nadal, sinó que porto un temps...ni fu ni fa...jajajaj Així que nosé si el Nadal deprimeix o què però si és veritat que és una època de consumisme abrassiu!!!Massa, exagerat crec jo, tot i que sigui per rememorar el oro i el moro, que òsties....no caldria tant de regal i tanta falsedat (ja que sabem que n'hi ha......no?) Buenu, aquí ho deixo perquè m'hen vaig a veure a la M.V.!!!!

Roger ha dit...

osti...ja sé quina és la identitat secreta de l'"""ANÒNIM""": És l'autèntic descobridor de la sopa d'all!!!

uuuaaaaauuuuuu...

jordi ha dit...

Tiu, avui no vull enfrontar-me a les meves obligacions, de manera que he entrat al teu blog a veure què hi dius. Penso que tens raó en tot i posats que estic "perdent el temps" aquí (sense voler ofendre) he pensat "vés i posa-hi algo, que així sabrà que hi has entrat".
Pel que jo sé el dia de Nadal (del naixement) ja s'ha pogut més o menys datar (segur que no és exacte). La cosa radica en l'aparició de l'estel. En el cens d'aquells temps hi havia mil milions de Yeshoua ben Joseph inscrits. És a dir "Jesús fill de Josep", que vindria a ser com ara "Mohamed fill de Ahmed" avui en dia a Catalunya. Per tant, mirant el cens de Jerusalme de l'any "0" no se sap quan va nèixer ni si va nèixer Jesús quan desde Natzaret van anar cap a Jerusalem per inscriure'l quan neixés i van haver de parar a Betlem per l'inici de le contraccions. Però sí hi ha constància en llibres astrològics de l'època (ja n'hi havia) de l'aparició d'un estrany cometa per allí i en aquelles èpoques. Segons això i no sé exactament com, s'ha pogut deduir que el naixement de Jesús no va ser l'any "0" sinó l'any "-8". És a dir que ara no hauríme d'estar celebrant l'any 2008 sinó el 2016! La qual cosa tiraria per terra les teories Mayes de que el món s'acabarà en el 2012 (clar que aquesta seria una altra història). El fet és que la data tindria molt més sentit ja que coincidiria amb el temps en que Pons Pilat era el Governador de Roma a Judea i Tiberi l'Emperador a Roma i coincidiria també amb l datació de l'infanticidi ordenat per Herodes el Gran que sí està registrat. És a dir, se sap que Jesús, si va nèixer, ho va fer l'any -8 i més concretament al mes d'Agost, el dia 21 diuen. Per tant el Nadal hauria de ser el dia 21 d'Agost, en ple estiu. Amb la qual cosa lo dels pesebres nevats i els arbres de Nadal comença a tenir menys i menys sentit i a fer certa angunia.
De totes maneres és maco.
I et diré una cosa. Desde que sé això, també els 21 d'Agost tenen certa màgia per mi. Però en qualsevol cas no deixer de ser un dia com qualsevol altre. L'aniversari d'algú més o menys important per cadascú i això ho fa més o menys important o especial.
Així doncs Jesús era Leo.
Lo els arbres amb boles no sé d'on bé, però lo dels llums estic pràcticament segur que vé de la Pasqua jueva. Durant la Pasqua jueva ja en temps de Jesús, totes les cases havien de mantenir una gran espelma (o vàries) enceses les 24 hores del dia. Simbolitzava la llum, l'esperança i el que ells anomenaven la... (ara no me'n recordo). Vé era una mena de deitat rotllo "esperit sant" que creien que els havia sigut arrebatada i que tornaria quan arribés el Mesies. Cada vespre resaven (com sempre. Ho havien de fer 4 cops al dia) però alrededor de la llum. Iagina't l'escena. Palestina de l'any -8, on no hi havia eletricitat i les nits eren més negres que la gola d'un llop i, durant la Pasqua, totes les cases il.luminades per espelmes que les dones s'havien d'encarregar de mantenir enceses (sort de les dones, com sempre).
Com tu dius, això del Nadal és un tuti fruti que vé més enllà de fa 2000 anys.

;