01 d’abril 2008

No al transvassament!


Assisteixo estupefacte a una recent guerra, fins ara inèdita entre les comarques catalanes, deguda a la extrema sequera a la que ens enfrontem tot just quan falten dos mesos per arribar a l'estiu.


Les conques del Ter i del Llobregat, de les que s'abasteix la metròpoli de Barcelona, estan seques i els seus pantans es buiden com es buida una banyera quan en treus el tap; i els de can Fanga s'han posat nerviosos i, com aquell soldat cagat de por que surt corrent de la trinxera disparant a tort i a dret sense apuntar enlloc per poder arribar a un altre refugi, el govern comença a llançar propostes, tan poc certeres com les bales del soldat desesperat.


D'entre totes (les dessaladores també tenen tela, però de moment no en dic res), les propostes de trasnvassament d'aigua de l'Ebre o del Segre, em semblen les més desafortunades, inviables i immorals.

Resulta però que a can TV3, a can Catalunya Ràdio, a can RAC1 etc etc (i per extensió a la gran majoria de la seva audiència, Barcelona) el tema del criteri, de la ideologia, de la personalitat, del saber estar, del mantenir l'opinió amb les seves conseqüencies, és a dir, els principis, els han oblidat. I si fa uns anys tots a una ens encoratjàvem perquè el PP no portés l'aigua de l'Ebre a Múrcia, ara els tarragonins i els lleidatans som tractats d'insolidaris per oposar-nos a que aigua d'aquí es porti a Barcelona.

És tal el nivell de crispació que s'està creant que l'altre dia al programa dels matins de TV3 un contertuli va dir textualment:

"No ens volen donar aigua, als de Barcelona no ens volen ni veure però després bé que volen els euros de Barcelona!"


I ningú no el va replicar.


Euros de Barcelona?? ostres, jo els que utilitzo són els euros de la UE, no sabia que Barcelona tenia moneda pròpia, però sabent-ho, si me n'ofereixen no n'acceptaré perquè naltrus utilitzem els euros de la Unió Europea i a les botigues no n'accepten d'altres.


Trobo vergonyós, vorejant l'insult que se'ns digui que som uns insolidaris...però com poden?? Econòmicament parlant, la província de Tarragona és la que més ha crescut en els darrers anys, i crec que som prou autosuficients com perquè un contertuli de TV3 (televisió nacional de barcelona) s'erigeixi com el portaveu d'UNICEF que porta pà i eurus als pobres moribunds del sud.

I ja posats, potser que ens plantegem més coses. Que som insolidaris?? miri senyor meu, si fossim insolidaris potser hauríem de fotre una central nuclear a la diagonal i una altra a Sant Cugat perquè puguin funcionar els llumets de Nadal del Corte Inglés. Que a Tarragona som tan insolidaris que en tenim QUATRE de CENTRALS NUCLEARS, ah! i també una tèrmica de cicle convinat que quedaria monísssima al mig del Parc Güell. També els hauríem de recordar que si tant insolidaris fossim, potser hauríem d'enfonsar el Fòrum per construir-hi una refineria de petroli, perquè els cotxes de Barcelona no funcionen amb l'aire del cel...i com no paren de recordar-nos: "som 5 milions de persones que passem set"..i tant! i els seus cotxes també!


Insolidaris?? mmmm...ho dubto. Quantes sirenes té instal·lades el senyor Cuní prop de casa seva que l'avisin en cas d'accident químic? nosaltres moltes...vivim en mig del complex petroquímic més gran d'europa, ara, això sí: les seus de les empreses estan a la Diagonal contant els "euros de barcelona" que en realitat respirem nosaltres.

Tothom està d'acord en contra de la MAT, però clar, és que a Girona son rics i tenten arbres i són tan monos que ningú els diu que són uns insolidaris que s'oposen a portar electricitat a Barcelona. Collons! aquí hi ha un greuge comparatiu bastant important...no ens enganyem: des de sempre es mira al nord amb il·lusió, i al sud amb cara de fàstig, i nosaltres limitem amb Barcelona per el sud.


Voleu que siguem insolidaris? doncs cap problema: D'AIGUA, NI UNA GOTA.


Per què? perquè aquí tampoc no hi plou i perquè aquí som 500000 persones que també patim set. Potser si deixessin de regar el parc güell i que la sargantana deixés de vomitar litres i litres d'aigua cada dia, i no reguessin els jardins de pedralbes, i deixessin de regar els carrers cada cap de setmana a la 01:00h de la matinada, potser si paressin TOTES les fonts, potser si TV3 deixés de regar la gespa del seu voltant, potser si es reparessin les fuites de les canonades que perden 11000 litres d'aigua a Badalona, potser....potser llavors...però no, ens oblidem d'una cosa: això suposaria que Barcelona fos solidària amb ella mateixa i això no passa mai, bé, sí, només a la Marató...de TV3, clar.

11 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Totalment d'acord: aqui en trobaràs una alta d'aquests il·luminats dels matins

Anònim ha dit...

Òstia santa, com apreteu els Tarragonins, perdò no vull generalitzar, com apretes Roger! però crec que estàs fent de catalanet emprenyat i no veus més enllà de la divisòria comarcal. el problema de la sequera no es resolt en paràmetres in/solidaris, en ridículs transvassaments, ni en fer sentir culpables als ciutadants per rentar-se les dents i no tancar l'aixeta ( cosa que personalment me la porta ben fluixa i pendolejant). El GRAN problema radica en la merda inversió que fa l'estat,( no dic si espanyol o català! ) i en la política hidrogràfica.
Ja que no em vull passar de llest, ni de poc humil, deixaré algunes de les tantes preguntetes a l'aire a veure si així aconseguim reanimar aquest blog;
-Creus que reduint el consum d'aigua a casa teu, ara mateix no patiríem sequera?
-Saps quin és el % d'aigua malgastada en sistemes de regadiu primitius? PD:hauriem de fer una visita als israelites...
-Em podries dir el % d'aigua perduda en TOTES les canonades de les xarxes del nostre país? Ah, per cert, inclosos aqüeductes romans? je,je
-Sabies que s'estàn recuperant antics pous artesians en molts municipis? com és que no estàn secs?
-Creus que l'energia hidroelèctrica basada en la construcció d'embassaments Franquistes té futur en la societat actual? o és que encara pensem en "eslògans guays" del tipus nuclears no gràcies....
Wenu, seguiria però o deixarem per més endavant en futures rèpliques.
Esperu que l'arbre que creix amb els eurus dels pixapins, no et tapi el bosc que hi ha al redera.

Esther Sala ha dit...

Osti Roger, ara t'he vist molt fi!!Jo tampoc crec que la solució a la sequera sigui un transvassament, la veritat és que em faria gràcia saber com prenen aquestes decissions aquesta gent, que cony els hi passa pel cap en el moment d'inspirar-se de tal manera.....Bé, en fi, són coses que realment et fan posar de mala llet!!
Molt bé Josep, la teva musiketa de cada matí m'ha entrat molt endins....jajaja

Roger ha dit...

No sé en quin sentit va el teu comentari "anònim", però buenu; crec que no t'has esforçat en conèrixer-me gaire pel que veig.
En primer lloc SÍ, rotundament sí que ajuda a paliar el problema que la gent prengui mesures d'estalvi a casa seva. Que te la porti ben fluixa i pendolejant crec que és un gran acte d'insolidaritat per part teva cap als teus assedegats conciutadans. De fet, d'ençà que s'apliqun mesures d'estalvi a nivell domèstic, el consum s'ha reduït en un 7%. Irisori?? en absolut. Aquest 7% suposa molts i molts hm cúbics d'aigua company.
En segon lloc, corrobora que no em coneixes gaire quan em poses com a exemple els israelites. D'ara en endavant no me'ls posis d'exemple de res que no sigui racisme, apartheid, xenofobia i holocaust (palestí, s'entèn). Realment a Israel tenen un sistema de ragadiu "gota a gota" molt eficaç. És el que es pot fer quan al darrere tents tot el suport econòmic dels USA, amb els seus enginyers ofuscats pel diner jueu. A més, tampoc té tant mèrit ja que Israel és un país creat a finals dels anys 60 i per tant, prou modern com per no poder tenir sistemes de regadiu antics.
Evidentment, les fuites d'aigua a totes les canonades del país són molt importants, a totes. Però tenint en compte que a BCN i àrea d'influència hi viuen 5 milions de persones, cal suposar que hi ha moltes més cases i, per tant, molts més kilòmetres de canonada que, en conseqüència, perden molta més aigua. Efectivament els aqüeductes de la zona de Tarragona, inclosos els romans, també tenen pèrdues, i és per aquest motiu per el que no podem regalar aigua a Barcelona a la valenta perquè aquí també tindrem problemes d'aigua, entre altres coses, per culpa de canonades antigues i en mal estat.
Efectivament s'estan recuperant pous antics (per sort) però no entenc el sentit del teu comentari. Si fossis geòleg sabries que també s'estan recuperant pous de petroli que es creia que estaven esgotats, i no és que s'hagin mort més dinossaures i selves tropicals juràssiques els últims vint anys, sinó que s'han millorat els sistemes d'extracció de cru amb bombes més potents i demés. Els pous d'aigua han anat disminuïnt la seva capacitat fins arribar a un punt, a tal profunditat, que els sitemes d'extracció no eren eficaços. Si milloro les bombes i sistemes d'extracció per tal de poder treure aigua de més profunditat podré seguir consumint l'aigua d'aquest pou; no perquè s'hagi omplert, sinó perquè tinc un sistema d'extracció més eficaç. D'altra banda, aquests pous han de servir de reserves d'aigua autòctones ja que, posem per cas, 100 m cúbics d'aigua per Maspujols pot suposar aigua per dos mesos, mentre que si l'enviem a BCN tindrem aigua per 6 hores, i passat aquest temps tindrem set a BCN i a Maspujols. Parlar de portar aigua de pous és aguditzar el problema i escampar el càncer pixapí.
Energia hidroelèctrica? ufff..la veritat és que hauries d'informar-te i veure que aquest tipus d'energia és prou eficient com per tenir un guany net d'energia sense gastar ni una gota d'aigua (estany gento, restanca..etc) degut al diferencial de demanda elèctrica existent entre el dia i la nit. I, de nou, ratifico que no t'has preocupat mai per conèixer-me, perquè jo sóc dels de NUCLEARS SÍ, GRÀCIES. Sempre he defensat l'energia nuclear, i quan vulguis te'n dono un parell de lliçons, que d'això en sé. Busca informació si vols sobre els reactors de fissió ràpids (Beeders) i els reactors de fusió i potser llavors t'apuntes al meu eslògan.

Espero haver respost les teves preguntes.
I de nou: ni una gota per omplir piscines de constructors i ni una gota per regar jardins perquè els guiris s'hi fassin fotos.

Anònim ha dit...

-Sentit del comentari; el problema no és nostre, ni tampoc és nou. Solució: Inversió a llarg termini!
per això mantenim als funcionaris, no? o potser ens queda anar d'excursió a Montserrat i demanar visita amb la Moreneta, com ha fet Francesc Baltasar!
-..." recent guerra inèdita a les comarques catalanes..." , informa't una miqueta, please.
-Dessaladores? no hi creus en l'osmosi inversa?
-Personalment tampoc crec que la solució sigui aquest transvassament en concret, amb això estem d'acord. I potser tb coincidim en que l'energia del futur sigui la de fusió nuclear ( m'agradaria una "master class" per la teva part ). Ah, i llàstima del "Iter project",no? sinó ja en tindríeu 5.
-Centrals tèrmiques; et recordo la de St.Adrià,si,si, aquella al costat del fórum. I en projecte desde 2004 unaltra al port de Bcn...i la de Cercs...
-Que Tgn ha crescut, diga'm qui hi ha invertit? (ho desconec)
-Renegar de la petroquímica? uff, sort que n'heu tingut, sinó ni el nàstic estaria a 2ª.
-Aquesta reducció del 7% domèstic no és res! està calculat sobre el 18% total que englova a demés ús públic, comercial i turístic?
-Mentres un ciutadà redueix gasto, un senyor de l'Urgell espera el seu torn per obrir la portella del canal i regar per inundació el seu troç! quina vergonya malgastar així el 73%.
-T'agradi o no, els Israelites són els nº1 en hidrologia. Però si t'has sentit ofés, et donaré l'exemple del Desert dels Monegres, pq ara es veu que a demés de fer raves, saben trobar recursos hídrics i regar! si,si, ara li diràn Jardinets D'Aragó.
-Parcs i jardins i Bcn neta, fan servir H20's de segona vida. A demés aquest any no han plantat.
I la brigada de neteja de Tgn, que tb passen amb la manguera pels carrers suposo que ho fan igual.
-Això sí, els constructors són els culpables.(recurs fàcil). Apa tiu! No serà que el teu ajuntament ha donat la llicència, ha modificat el plà urbanístic i s'ha enriquit sense tenir seguretat de poder abastir la població?
-A Girona fa molts dies que no tenen aigua.
Saps, potser si que no et conec gaire, xo això és un altre tema.

Roger ha dit...

Em sembla correcte que reseu a la mare de déu de montserrat, però no a la de Núria, sta Tecla ni St Narcís.
La òsmosi inversa és un procés del que en conec els detalls abastament i pels profans en la matèria, he de dir que les substàncies separades de l'aigua per òsmosi inversa no desapareixen per art de màgia ( i tampoc dstil·lant mercuri es pot obtenir or) es generen uns residus d'una concentració en sals molt elevats; reben el nom de "salmorra" que es torna al mar. Això provoca un augment en la salinitat del mar que comporta un augment en el seu pH i una conseqüent destrucció de la flora i faunes aquàtiques que repercuteix a curt termini amb la qualitat de l'aigua a dessalar i fa que, la vida útil d'una d'aquestes plantes sigui ben curta; i per tant, una inversió a fons perdut.

Pel que fa al projecte ITER (sí, si ho dius en anglès sembla que siguis mésintel·ligent) era un pla pilot per desenvolupar el primer reactor de Fusió nuclear. Per tant sí, tindríem 5 centrals nuclears, però una d'elles de Fusió. Malgrat tot, també s'hauria pogut plantejar de construir-la a Plaça Catalunya, que hi quearia ben mona.

La central tèrmica de St Adrià està ja fora de servei, i si no, és qüestió de mesos que s'aturi; perquè com que ja en fem de noves a l'Ebre no cal que n'hi hagi una a can Fanga. La central de Cercs? si està al Berguedà paio! i per més imperialista que pugui ser un barceloní, que associa Catalunya = Barcelona, queda molt lluny de l'àrea metropolitana en qüestió.

Pel que fa a la petroquímica no en renego, no n'he renegat. Només dic que nosaltres ens en xupem els fums i les pudors i després ens titllen d'insolidaris; i parafrasejan-te: el nàstic me la porta ben fluixa i pendolejant.

Sobre el 7% de l'aigua parlem del mateix: que es facin restriccions també en el seu ús comercial i turístic, i després parlem directament de la set real de les persones! no cal que la Vanguardia cada dia em tregui una foto d'una font seca! si hauria de ser normal! ¿que la font del davant del Parlament ja no té nenúfars? òstia! a bones hores tu!

Pel que fa als regants de l'Urgell, no crec que això suposi "malgastar un 73% de l'aigua", és aigua que s'aprofita per el cereal i la fruita, que després es ben a Mercabarna i que s'aprofita per alimentar el bestiar que després es ven a Mercabarna, i per fer farina perquè a can fanga puguin menjar croissants acabadets de fer, no fotem!
La resta es filtra al subsòl (si fossis geòleg sabries de què parlo) i s'acumula en aqüífers dels quals s'abasteix la població o bé torna als rius. De fet, a més, crec que és molt oportunista criticar això ara; com si fos nou! A vere si la culpa de que a Barcelona no pugui funcionar la font màgica i els guiris borratrxos no s'hi puguin banyar serà culpa dels pagesos de Lleida!
Que hi pot haver sistemes de reg més eficaços? segur! però hi falten quartos, i amb els preus que paga Mercabarna, els pagesos no poden afrontar aquesta despesa. Hi hauria d'invertir el Govern, amb els euros de barcelona i els de la resta de Catalunya (et recordo Barcelona i Catalunya no són el mateix) en lloc de prentendre gastar-se una milionada amb canonades quilomètriques il·legals.
Pel que fa parcs i jardins i brigades de neteja, a Tarragona i a tot arreu fan servir escombres, no sé si és un invent israelita, però és molt eficaç; i els camionets amb les escombretes al davant fa mesos que no circulen. Que es rega amb aigües de segona vida? genial! existeixen processos de depuració que poden fer que aquesta aigua sigui potable; perquè si no, com és que podríem arribar a veure'ns l'aigua del mar si allà hi va a parar tot? que no reguin i que la connectin a la xarxa pública, que per cisternes de wàter ja n'hi hauria prou.

I pel que fa als constructors no és que sigui el recurs fàcil, sinó una evidència. EL meu ajutament també ha especulat amb el sòl urbanistic i molts constructors tenen les butxaques ben plenes, però si vols agafa el Google Earth i mira el nombre de piscines privades per càpita que hi ha a l'àrea metropolitana i a la resta de Catalunya, a veure si el problema de can Fanga és o no més important..serà cosa dels euros de barcelona aquests..

I a Girona fa molts dies que no tenen aigua? caram! ells sí que són uns bons catalans, perquè no tenen aigua i no es queixen perquè el transvassament del Ter porti aigua a Barcelona!! insinues que tots hauríem de fer el mateix? Potser els famosos euros de barcelona enlluernen més als gironins que als de Tarragona.

De nou, i reitero: que no es digui que els tarragonins som insolidaris

Anònim ha dit...

La teva prepotència en certs comentaris no dóna més veracitat al conjunt.
També em reitero en la teva posició de catalanet emprenyat, la qual no et durà enlloc.
Ens agradi o no, formem part d'una "susietat" i si el transvassament és en benefici d'aquesta ho tenim pelut!
Et recomano una ullada a la legislació sobre aigües, ( si fossis geòleg sabries del que parlo).
Una abraçada, i si vols podríem continuar aquest tema fent uns xupitos de tequila amb llimones ben regades i sals osmòtiques, ja,ja. Vagi bé.

Roger ha dit...

Prepotència? no crec que hi hagi cap comentari prepotent en els textos, sinó argumentacions maquejades per amb cert sarcasme i prou..per donar una mica de vidilla! la correcció política no m'ha agradat mai!
I no em sento com un catalanet emprenyat sinó que tot això venia d'un comentari del programa els Matins de TV3 que no em va convertir en catalanet emprenyat, sinó més aviat en catalanet indignat i estupefacte davant l'estupidesa consentida que estava bordant aquell paio...i gent així intoxica introduint els conceptes d'insolidaritat i etc generant llavors un autèntic conflicte verborrèic entre les parts implicades (para muestra un botón. Espero que aquest petit rifi-rafe dialèctic no et cohibeixi de seguir intervenint en el blog! mola discutir de coses! i segurament altres cops estarem més d'acord.
Cuida't anònim!

Anònim ha dit...

Cap problema Roger, seguiré mirant el teu blog i no dubtaré en intervenir-hi. M'agraden les teves maneres i visions temàtiques.
Si proposes un sopar-fórum, m'hi apunto!!. Una abraçada de l'anònim. je,je

Anònim ha dit...

Jajajaja
Una abraçada del fachilla a tots!!!
Quina poca feina que teniu cabrons...
Si fan un transvassament de l'Ebre o el Segre a Bcn quan van anular el plan hidrológico nacionà us ho juro que em sentireu! Sort que de moment Zapatitos ha posat seny i diu que res de res, jijiji i multes pels de Barna si omplen piscines juasssss quina putada, espero que això no arribi aqui sino a veure si ja no podrem anar a l'apartament que lloguem a cala romana cada estiu, jejeje Ja no podrem fer bombes al jacuzzi Joan! En fi, és de película, aigua en tren, en vaixell, no fos cas que se'ns morin de set els camacus no te jode?
Doncs jo a Belltall vull regadiu per forrar-me amb una superproducció d'ordi ara que val el doble, no sereu vosaltres dels típics insolidaris amb Belltall, no?
Si no hi ha aigua, no n'hi ha i punt, s'emigra cap al nord d'Europa on tenen inundacions o se'ls demana que ens paguin per emportar-nos-la d'allà i evitar-les. Així els que es quedaran sense feina amb la debacle immobiliària es podran dedicar a fer canonades de formigó, no?
Roger, canvia el format del blog a 16:9 1080p please, que m torno boig llegint...

Roger ha dit...

Jajaja...Fachilla for president! quina allau de solucions economico-ecològiques en un moment! truca a Pedro Solbes i planteja-li! que encara s'ha de formar govern i encara et podria caure un ministeri!!..en un govern del PSOE, clar..però buenu.

A més, tot sigui dit, l'exemple del regadiu a Belltall és molt clarificador! clar que sí! regadiu israelià a Belltall!!

Pel que fa al format del blog, clar, el món encara no està adaptat per aparèixer en 52", paciència, tot arribarà. Si vols, de moment, pots canviar el tamany del text i veure-ho en lletres de pam i mig jajaja

Salut!

;