22 d’abril 2008

Sant Jordi


Són matins assolellats i amb colors vius i tardes en les que sovint algun cap de núvol deixa caure quatre gotes per enretirar-se de nou al tard i deixar-nos gaudir d’un final de dia radiant.
Sant Jordi és un dia diferent, un dia molt de tothom, un dia especial dintre de cada ú perquè a diferència d’altres dates assenyalades de l’any, el 23 d’Abril no és festiu i això fa que sigui més nostre, més teu, més “meu” dintre de cada un de nosaltres. Cada Sant Jordi és especial perquè tu, perquè jo, el fem especial perquè dins nostre sentim que és Sant Jordi i sentim que és especial. No cal que ningú ens ho digui; ho sabem només en obrir els ulls quan les nostres pupil·les es contrauen irradiades per la llum especial que respira aquest dia.

Vas a treballar i, a diferència de la resta de dies, en sortir no tens ganes d’anar a casa, tens ganes de quedar-te al carrer, de caminar la rambla, de donar un tomb per la plaça de trobar-te gent que coneixes, d’escoltar mil converses a l’hora que es produeixen al teu voltant, de mirar el dors de cent llibres, de buscar la rosa més bonica. I no et sents empès per la pressió comercial, et sents empès pel que realment tens ganes de fer; perquè aquesta festa és teva, de dintre teu i per un dia, respons a la teva voluntat més íntima. Et compraràs o no el llibre, però segur que compraràs la rosa. La rosa com a símbol de tot allò que la cultura popular ens transmet mitjançant metàfores submergides en una llegenda:
La Llegenda de Sant Jordi.


Reis, Princeses, Cavallers, Dracs, Herois, Èpica...tots els ingredients d’una pel·lícula fantàstica amb el segell de Disney que resulta que marca una de les tradicions més maques de la nostra cultura; és curiós oi?
Suposo que tot radica en el nostre dia a dia; en el fet de cada dia, per cada un de nosaltres, està ple d’èpica; perquè tots nosaltres tenim la nostra princesa per algun lloc, perquè a tots ens amenaça un drac i perquè a tots ens agradaria ser els herois que pogués vèncer el nostre drac i viure amb la nostra princesa particular. Perquè el que aquesta llegenda representa és el somni que tots nosaltres anhelem complir algun dia; amb els nostres matisos particulars: el drac pot ser el banc, o la hipoteca, o el jefe...i la princesa pot ser el príncep, o qualsevol altre desig...però en cada un de nosaltres s’escriu també una llegenda. No tenim un cavall blanc ni segurament la protecció divina; i potser la nostra història s’allarga irremeiablement en el temps i se’ns farà molt difícil poder vèncer el drac; però estem segurs que un dia o altre ho aconseguirem. N’estem tant segurs que cada any regalem la rosa, com a mostra del nostre compromís, com a penyora, assegurant i assegurant-nos que, tard o d’hora, vencerem el drac i la nostra història podrà ser també digna de llegenda.

7 comentaris:

Esther Sala ha dit...

ka bunik!!!jajaaja
Ja tinc ganes de que sigui demà, per anar a voltar per la Rambla, i sentir aquelles converses, aquell soroll de les pàgines dels llibres quan passen ràpid, voltar tranquilament, i pensar que no tens res mes al cap (¿?)!!
Ciau Roger!Que et vagi molt bé eldia de St.Jordi!!jejej ;P

Anònim ha dit...

Probablement, el teu post més pastisset ensucrat amb maduixes, no?
Jo no tinc ni princesa, ni hipoteca, ni regalare cap rosa, ni em comprare cap llibre, però m'ha fet gràcia veure't tan entregaito vivo...
Sarabcn estas creant un monstre! jijiji
Bé, hi havia d'haver un comentari que representi els que viuen aquest dia com qualsevol altre crec jo.
En fi, que tots disfruteu del San Valentín català...
(s'havia de donar vidilla a aquest post...)

Roger ha dit...

No tens cap princesa? jo diria que la teva princesa és el Nissan 350 fachilla. No és un post ensucrat amb maduixes, sinó sobre la llegenda personal de cada ú...la que anem escribint dia a dia. La "princesa" és un objectiu íntim de cada ú; qualsevol: el cotxe, la tele de 52", una noia, un noi, unes opos, un viatge...allò per el que lluitem, el que ens costa però que aconseguirem realitzar per fer-nos sentir bé, realitzats. El post va en aquest sentit...mirar només les "maduixes ensucrades" és el recurso fàcil....fachilla...hombreeee...aquest ha estat el teu comentari més previsible....jeje

Esther Sala ha dit...

jajajaj!!!Molt bé Roger, atacant al fachilla, que s'ho mereix, per no haver entès el teu post!!Aquesta metafora de la princesa és molt xula!!
Apa, gaudiu d'aquestdia, que val la pena!!!Vale fachilla!!!!!!!!

Anònim ha dit...

Juaaaasssss objectiu íntim? jajajajaja llegendes personals? buenísimo, us transformeu quan escriviu a la xarxa, sou guais
Ah, el nissan serà el meu cotxe, això si que era previsible...

jordi ha dit...

Alguna cosa ha de tenir aquest dia quan surts al carrer i hi trobes tot de gent que no veus cap dels altres dies de l'any (inclús en el dia de la cabalgata de Reis, altrament conegut com " el dia del paint-ball de caramels caducats que regalen als bancs i pels que tothom -pares i fills- es tornen bojos per agafa'ls com si fosin bitllets de 50 euros"). Algo ha de tenir quan tothom fa cua, s'empeny i olora l'aixella aliena per fullejar, tocar i embrutar llibres (que a totes les paradetes són els mateixos...) com si fossin els carmels de la cabalgata de Reis. Gent que, dit de pas, no llegeix cap llibre durant la resta de l'any. Algo ha de tenir quan tothom es gasta 5, 6 ó fins a 7 euros per regalar una rosa que tothom pot trobar cada dia gratis al passar per qualsevol cementiri que li caigui aprop de casa (que segur que hi ha més d'algun venedor del dia de Sant Jordi que ja hi ha passat abans per fer el negoci). Però alguna cosa ha de tenir perque tot i que tu penses tot això agafes, et barreges amb tota la gent, saludes per compromís a tothom qui et trobes, empenys a les jaies i als jaios per tocar i mirar els llibres que qualsevol altre dia de l'any te la portarien fluixa, ensumes l'aixella d'aquest i d'aquella, i et gastes 7 euros en una rosa i penses... qué cullons "dia del libro y de la rosa", això és Sant Jordi, mamons! Visca Catalunya!

Esther Sala ha dit...

anonim, només saps tocar els collons, oi????!!!!!!!!!!!:P

;